- Kaikki sai alkunsa, kun tammikuun 1990 alussa soitin eräänä pakkaspäivänä Veli-Matti Tasalle
" Mitä jos lähdettäisiin ViSan nimissä SPL:n Kymenlaakson piirin jalkapallon sarjatoimintaan mukaani alimpaan 6.divisioonaan", muistaa 30 vuotta sitten käynnistetyn futistoiminnan aloittamisen Markku Kiukas.
Eikä siinä kahdesti tarvinnut häntä innostaa asiassa. Samassa sovittiin, että minä hoidan ilmoittautumiset, kun vielä muutama päivä oli aikaa jäljellä.
Jatkosta sovittiin työjaolla, että Vellu ottaa valmennuksen ja joukkueen johtamisen vastuulleen ja minulle jää kaikki muu organisointi kesän peleihin liittyen
No, unohtui siinä innostuksessa, että silloinen Harjun pallokentän mitat eivät riittäneetkään sarjapeleihin. Kesäisin harjoitukset pidettiin Harjussa ja Säkäjärven kentällä. Kotipelit pelasimme parin vuoden ajan pääosin Husulan urheilukentällä ja joitakin Haminan urheilukentällä. Heille kuuluu vieläkin kiitokset hyvästä yhteistyöstä ja tuesta futistoimintamme käynnistymiselle kaakonkulmalla
Niin, miksi yleensäkin lähdimme näin lyhyellä mietinnällä sitten piirinsarjaan. Taustalla oli kuitenkin jo vuodesta 1985 lähtien pelatut puulaakisarjat loppukesäisin Harjussa, johon osallistui useita työ- kaveri- ja kyläjoukkueita Virolahdelta ja Miehikkälästä.
Puulaakipelien innokkaimmista futaajista sekä meistä muutamista kokeneimmista, jotka olimme ehtineet pelailla edellisen futisbuumin loppuaikoihin 70-luvun alkuvuosina MiVi:ssä sekä ViSa:ssa muodostui joukkueen runko 6. div. kaudelle 1990. Edellisistä SPL:n piirinsarjoihin osallistumisista olikin siis jo vierähtänyt tiettävästi 17 vuotta. Joukkueen kauden alustavaan kokoonpanoon kuuluivat, maalissa Jukka Rojola, puolustuksessa Aimo Suomalainen, Kimmo Salmela, Hannu Mutku, Markku Tuominen, Jari Ripatti, Jukka-Pekka Hurtta, keskikentällä Tatu Lavonen, Veijo Mäkelä, Timo Nakari, Veijo Pakkanen, Pentti Hietala, Marko Heinonen sekä hyökkääjinä Raimo Notkola, Veli-Matti Tasa, Jouni Kuntsi ja Markku Kiukas. Kesän aikana joukkueeseen tuli vielä joitakin lisävahvistuksia.
ViSa selvitti kesän 1990 6.div. sarjapelit ilman ainuttakaan tappiota, miinukseksi voidaan laskea vain viimeisen ottelun tasapeli 0-0 Ruotsinpyhtään Hokkia vastaa Tesjoen kentällä. Myös kauden maalisuhde oli komea 17-1! Ja näin sitten seurasi heti nousu 5. divisioonaan seuraavalle kaudella.
Toimintamme laajentui koko kaakonkulmalle, kun Ylämaalta joukkueeseen liittyi useampia futisharrastajia!
Junioritoiminta on ollut lähes koko 30V- futishistorian päällimmäisenä ja se aloitettiinkin heti toisella futiskaudella 1991, ja 5div.pelaajien vastatessa ohjauksesta vuorollaan.
Sitten 6.7.1992 vietettiin uudistetun ja viralliset mitat täyttävän Harjun pallokentän vihkiäisiä, jonka Virolahden kunta ja Harjun maatalous- ja puutarhaoppilaitos rakensivat yhteistyössä!
Myös junioreille (-79 ja nuoremmat) järjestettiin -92 kylien välinen sarja, jossa Virojoki voitti 7 pisteellä paremmalla maalisuhteella Villinhaan pojat. Klamila futaili kolmanneksi 3 pisteellä ja Ravijoki oli 4. ilman pisteitä. Kaikkiaan 47 junioria osallistui peleihin.
Alusta lähtien teimme useita ottelujuttuja Kaakonkulmaan sekä joitakin tekstejä myös vuosien saatossa Kymen Sanomat kirjoittaneet joitakin tekstejä futistoiminnastamme. Tuottamani ensimmäinen painettu jalkapallokalenterimme, otteluista, joukkueista ja pelaajista näki päivänvalon keväällä 1993 ja jatkuen 1999 asti kulloisenkin puheenjohtajan toimesta.
Futistoimintamme laajentuminen alkoi -94, kun joukkueita kolme lähti piirisarjoihin. Edustusjoukkue nousi nyt 4. divisioonaan ja miesten II-joukkue aloitti 6. div. sekä C-14 poikien osallistuminen kautta-aikain piirisarjoihin Suomalaisen Amin johdolla. Varsinaista jp- jaostoa ei vielä silloin ollut ja toiminnasta vastasimme kolmestaan, Veli-Matin ollessa nimetty toiminnanjohtaja, paitsi Kiukas hoiti -92 kun Veli-Matti rakenteli taloaan
Edustusjoukkue kohosi -94 kauden aikana parhaimmillaan jopa kolmannelle sijalla 4 divisioonassa. Myös Kymen Sanomat huomioivat kauden lopussa (18.9.1994) kaakonkulmalasien futismenestymisen, - milloinka ViSa kohtaa HaPK:n 3 divisioonassa?
ViSan 4.div. joukkueeseen vahvuutta toivat muualta työnsä perässä kaakonkulmalle väliaikaisesti tulleet kokeneet sarjapelaajat, Lahdesta, Mikkelistä, Rovaniemeltä, Kuopiosta, Porista, Kotkasta, Myllykoskelta ja Haminasta. Joukkueen toiminta oli eritäin organisoitua kotiottelujen osalta, lehden otteluilmoituksien sponsoreiden ja arvontavoittojen keräämisellä, pylväs- ja tienvarsimainoksilla sekä otteluissa äänentoistolliset selostukset.
Kausi 1995 oli todellinen futisjoukkueiden kasvun piikki, kuusi joukkuetta ja niistä yhtenä oli uutena ensimmäistä kertaa tyttöjen C15-harrastejoukkue. Kaakonkulman seudun futistoiminta kasvoi ViSan nimissä yli kunta- ja seurarajojen Miehikkälä- Virolahti- Ylämaa alueella, joka ollut vuosien saatossa todellakin yhteistä aktiivista junioritoimintaa vanhempien tuella.
Seurassa junioreille oli taitokilpailuja pidetty jo parin vuoden ajan kausien lopuilla ja niistä sitten edetty SPL:n piirin taitokilpailuihin. Ja niistä useita taitomitaleja ovat tuoneet ja edelleen SM-taitokilpailuihin edenneet mm. Riikosen veljet Olli ja Esa. Olli tuli -95 vuonna D12 pojissa SM-hopealle kun voiton vei niukasta Kari Arkivuo. Sitten seuravana vuona Olli sijoittui D13 sarjassa SM-kolmoseksi Jani Lyyskin ja Yeremenkon jälkeen. Esan sijoitus oli tuolloin neljäs F10- sarjassa. Taitokilpailut loivat pohjaa myös poikien myöhemmin menestymisille futiskentillä. Esa pelasi muutamia poikamaaotteluja alle 15V -sarjassa sekä oli myöhemmin 17-vuotiaiden MM 2003 valmennusringissä. Olli muun muassa pelasi yhden kauden SM- liigaa FC Lahden riveissä. Hyvillä opituilla teknisillä futistaidoilla on muitakin ViSan pelaajia edennyt myös 1. divisioonan joukkueisiin vuosien varrella.
Kävimme myös vakavaa keskustelua tuolloin oman futisseuramme perustamisesta Kaakonkulmalle, mutta päädyimme kuitenkin jatkamaan jaostona pääseuran alla.
1997- 2003 jalkapallojaoston puheenjohtajan ohjakset otti Esa Punkkinen.
Junioreiden poika- ja tyttöjoukkueet jatkoivat edelleen kasvuaan. Joukkueet osallistuivat omien sarjapeliensä lisäksi moniin turnauksiin. Näistä merkittävimpänä oli yksi Suomen suurin junioritapahtuma Saimaa-turnaus, sitten pienimmille Haminan Nappulaliiga sekä useamman kesän kohokohta junioreiden Vellicup-kutsuturnaus Virolahti-viikko. Lisäksi käytiin myös muissakin kotimaan junioriturnauksissa sekä parina kesänä Tallinna- junioricuppiin osallistumassa.
Edustusjoukkueen pelit jatkuivat 5 div. nousten myös 2001 pariksi kaudeksi takaisin 4. div. Old Stars oli siirtynyt pelailemaan Kotkan kortteliliigaan, jossa voitti (7v7) 2 div. ja nousi 1 div. sijoittuen sarjassa keskikastiin.
Futistoiminnan rahoitusta on hoidettu alusta lähtien erilaisin puulaakiturnaustapahtumien järjestämisien osallistumismaksujen tuotoilla, kuten tossupallo, salibandy, futiksen puulaakisarjat syksyisin kunto- ja sporttisarjoille. Tietenkin tärkeitä olivat liikuntatoimen ohjausavustukset sekä yritysten stipendirahoitukset. Kaikkien aikojen suurimmat viralliset arpajaiset pidettiin heinä- lokakuu 1993, joissa päävoittoina oli mm. väri- TV, videot, h-auton kesärengassarja, laivamatkoja ja paljon muuta. Muutaman kerran futistoiminta on ollut osallistumassa Kunniakierros-tapahtuman organisointiin. Juniorijoukkueiden kotipelien ja -turnausten buffetmyynnit toimivat edelleenkin hyvinä tulon lähteinä, kuten myös talkootoimet.
Parhaimpia tulon lähteitä olivat reilun kymmenen alkuvuosien ajan futiskauden päättäjäiset silloisessa Ravintola Itäviitassa. Illan aikana pidettiin arpajaiset täpötäydelle noin 200 henkilön ravintolasalille ja loppuiltaa vietettiin tanssimusiikin merkeissä. Kaiholla muistellaan niitä aikoja ja kertyneitä markkasummia. Kerrankin unohtui illan arpajaistuoton rahakuori yöksi ravintolapöydän jalan ja seinä väliin "kasvamaan korkoa".
2004 jaoston puheenjohtajan vastuun otti harteilleen Markku Kiukas, kun kukaan muukaan ei sitä halunnut ottaa vastuulleen.
Kahdeksan vuotta kestäneen puh. johtaja kaudelta ehkä mukavin mieleenpainuvin tilaisuus oli 2006 Virolahti-viikon käynnistäminen. Virolahden 670- juhlavuoden merkeissä Virojoen taajaman halki marssi lähes kolmekymmentä ryhmää sadan ihmisen joukolla, josta Velliparaatin parhaaksi ryhmäksi palkittiin ViSan jalkapallojuniorit!
Ehkä kuitenkin merkittävimpiä asioita pj-kaudellani olivat futiksen omien visafutis.net kotisivujen perustaminen ja avaaminen 2006 sekä ehdottomasti tuo koulunhiekkakentälle tekonurmiprojektin aikaansaannoksen organisointi 2010. Käytetty Hiekkatekonurmi saatiin Helsingin Roihuvuoren kentän tekonurmen uusimisen tuloksena. Kiitos entisen pelaajamme Janne Ansaksen yhteyksien.
Projekti oli todella haastava, kun ensi Roihuvuoren märässä säässä puretut mattorullat piti puhdistaa hiekasta, jotta niitä pystyttiin kentälle asettelemaan käsivoimin. Ilman upeata futismiesten ja futisvanhempien talkoohenkeä sekä kunnan teknisentoimen henkilöiden apua, kuin myös Arto Iivarin koneellista työtä tekonurmien hiekan pois ravistelussa homma olisi jäänyt toteutumatta. Satoja tunteja tehtiin talkootöitä. Pakko todeta, että uudestaan en enää tuohon talkoojärjestelyihin lähtisi ja tuskinpa löytyisi talkoolaisiakaan.
Tekonurmikentän vihkiminen ja nauhan leikkaaminen tapahtui su 19.9.2010 lisäkseni kunnanjohtaja Osmo Havuahon, SPL Kaakkois-Suomen piirinjohtaja Veijo Vainikan ja pääseuramme silloisen pj. Jarmo Tulkin toimesta.
Jalkapallojaoston puheenjohtajuuden kahdeksan vuoden jälkeen Markku Kiukas luovutin 2012 kauden keväällä Miika Värille monien keskustelujemme onnistumisena.
ViSan futisjoukkueiden vuosittaiset määrät ovat aina olleet aaltoliikkeessä ja Miikan pj- kaudella vuonna 2015 nousi taas takaisin 9 joukkueeseen. Samalla saavutettiin myös pelipasseissa kaikkien aikojen suurimman määrän eli 128 pelaajaa oli maksanut lisenssin sekä lisäksi vielä 35 hlö futaili kuntoilusarjoissa ilman lisenssiä eli kaikkiaan 170 futaajaa oli seuran riveissä. Olimme samalla piirin 22. suurin seura pelipasseilla mitattuna reilun sadan seuran joukossa.
Miika teki myös sen mistä jo joitakin vuosia ollut suunnitelmia Kaakonkulma-lehden kanssa eli tuotti ensimmäisen ViSafutis 5-sivuisen ilmoitusliitteen lehteen kesällä 2012.
Viiden pj-kauden jälkeen Miika luopui puheenjohtajuudesta ja useiden keskustelujen ja puheiden jälkeen Raine Rantala lupautui 2017 ottamaan pariksi vuodeksi puheenjohtajuuden.
Raine oli tehnyt jo pitkään hyvää mimmifutiksen ohjausta seurassamme ja jatkoi sitä erittäin hyvällä laajuudella. Visan joukkueiden määrä nousi tällöin suurimpaan lukumäärään eli 10 futisjoukkueeseen, ollen F7-nappuloista Old Stars ikämiehiin. Futis oli harrastajien määrällä mitattuna ylivoimaisesti suurin lajiryhmä yleisseura Sammossa, niin kuin oli ollut jo kymmeniä vuosia.
Raine ei alkuperäisistä puheitaan perunut vaan kahden vuoden pj. kauden jälkeen 2018 lopulla hän ilmoitti sitten luopuvansa puheenjohtajuudestaan. Raine teki arvokasta työtä tyttö- ja naisfutiksen parissa puheenjohtajuuden aikanakin.
Kuten olette huomanneet naisfutis ja kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut eikä pelkästään kaakkoisimmassa Suomessa vaan kasvanut vuosi vuodelta maailman laajuisesti. Näin myös Virolahden Sammon jalkapallojaoston puheenjohtajaksi saatiin kauden 2019 alussa ensimmäinen naispuheenjohtaja Reija Tuominen.
Kiitos kaikille Teille näiden 30 vuoden aikana ViSan jalkapallotoiminnassa mukana olleille, valmentajille, ohjaajille, huoltajille, vanhemmille, pelaajille nappuloista ikämiehiin, yhteisöille, yrityksille palkinto- ja sponsorituista, Virolahden kunnalle ja sen liikunta- ja tekniselle toimelle, Harjun oppimiskeskuksen eri tahoille, SPL:n piirille, Haminan Pallo- Kissoille hyvästä yhteistyöstä junioripelaajien ja -yhdistelmäjoukkueiden osalta sekä Teille kaikille jotka jatkatte futisharrastusta tästäkin eteenpäin nuorison liikuttamiseksi kaakkoisimmassa Suomessa.
Virolahden Sammon 30V-jalkapallotoiminnan johtaminen
1990-1991 | Veli-Matti Tasa |
1992 | Markku Kiukas |
1993-1996 | Veli-Matti Tasa |
1997-2003 | Esa Punkkinen |
2004-2011 | Markku Kiukas |
2012-2016 | Miika Värri |
2017-2018 | Raine Rantala |
2019-4/2021 | Reija Tuominen |
Muisteloja 30 vuoden ajalta futistoiminnan taustoista, seuran futiskauden päättäjäis- ja juhlatilaisuudessa 1.11.2019.
Markku Kiukas
ViSa / FC Old Stars
30V- juhlatilaisuudessa Suomen Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin hallituksen edustajan Sami Sahalan toimesta luovutettiin piirin myöntämä kultaisen seuratoimijamerkki Markku Kiukakselle vapaaehtoisesta toiminnasta kuluneiden 30 vuoden ajalta kaakonkulmalaisen jalkapallon parissa. Myös futistoiminnan toiselle käynnistäjälle ja silloiselle valmentajalle Veli-Matti Tasalle luovutettiin pronssinen seuratoimijamerkki seuran toimesta.
Lisäksi Virolahden Sammon puheenjohtaja Harri Tolsa julkisti pääseuran myöntämän Pentin pokaali-kiertopalkinnon saajaksi Kari Uutelan, seuran hyväksi tehdystä työstä.