Kaakonkulman futiskesään uutta potkua – Visafutis saa tauon jälkeen jalkeille miesten edustusjoukkueen ja Vellicup pelataan heinäkuussa

Kaakonkulman futiskesään uutta potkua – Visafutis saa tauon jälkeen jalkeille miesten edustusjoukkueen ja Vellicup pelataan heinäkuussa

Virolahden Sammon jalkapallon uuden johtoryhmän muodostavat pitkän ajan jalkapallotaustan omaavat Joona Värri, Juha Punkkinen ja Markku Kiukas, joka on ryhmän kokoon kutsuja.
Virolahden Sammon jalkapallon uuden johtoryhmän muodostavat pitkän ajan jalkapallotaustan omaavat Joona Värri, Juha Punkkinen ja Markku Kiukas, joka on ryhmän kokoon kutsuja.

Kaakonkulmalla jalkapallon harrastaminen sai uuden alun vuonna 1990 Virolahden Sammon ohjauksessa. Futiksen harrastajia tuli mukaan yli kunta- ja seurarajojen ensisijaisesti Miehikkälä – Virolahti – Ylämaa alueelta.

Sampo voittikin heti ensimmäisenä sarjakautenaan Suomen Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin miesten 6. divisioonan ilman ainuttakaan tappiota, ja nousi seuraavaksi kaudeksi 5. divisioonaan. Myös ohjattu junioritoiminta käynnistettiin heti seuraavana vuonna.

Vuosien saatossa kaakonkulmalaisia futisjoukkueita on ollut parhaimmillaan kymmenen eri ikäryhmissä. Näistä on tyttöjen ja poikien juniorijoukkueita ollut kahdeksan sekä kaksi miesten joukkuetta samaan aikaan 4. divisioonassa ja 6. divisioonassa. Parhaimmillaan aktiiviharrastajia on ollut 170 futaajaa nappuloista ikämiehiin, joista virallisen pelipassin lunastaneita oli 128 jalkapalloilijaa.

Jalkapallossa, kuten monessa muussakin liikunnassa, harrastajamäärien vaihtelu on aaltoliikettä, kun ikäpolvet vaihtuvat sekä uusia lajeja tulee tarjolle. Erityisesti maalaispaikkakunnilla väestöpohjan pienenemisellä on suuri vaikutus harrasteryhmien pysymisiin. Näin on käynyt myös Virolahden Sammon jalkapallojaoston Visafutiksen toiminnassa muutaman viime vuoden aikana. Osittainen vaikutus oli myös koronaviruksella.

Viime vuonna Virolahden Sammolla ei ollut ensimmäistä kertaa miesten joukkuetta missään Suomen Palloliiton sarjassa moninaisista tekijöistä johtuen. Muitakin harrasteryhmiä oli vain kaksi ikäryhmää junioreissa sekä ikämiesten ViSa Old Stars.

Tämän kesän futiskaudelle Virolahden Sampo teki paluu takaisin SPL:n Etelä-Suomen 6. divisioonaan uudella pohjalla. Sarjatoimintaan paluun takana on koolle kutsuttu johtoryhmä, jossa Juha Punkkinen on joukkueenjohtaja, Joona Värri vastaa ensisijaisesti talousasioista ja Markku Kiukas pitää yhteyksiä muun muassa Suomen Palloliittoon. Joukkueen valmennukseen kutsuttiin Timo Hasu. Kotiottelut pelataan perinteisesti ja ensisijaisesti Harjun Oppimiskeskuksen jalkapallokentällä.

Myös juniorifutis saa uutta lisäpotkua kun kesäkuun 8. päivänä käynnistetään täysipainoisesti ohjatut futistreenit neljässä eri ikäryhmässä 6–16-vuotiaille kaakonkulmalaisille tytöille ja pojille. Kaikki harjoitukset tullaan pitämään Virojoen tekonurmella ja kirjaston nurmikolla, useamman eri ohjaajan voimin.

Kesän futistapahtumaksi on tulossa näille pienimmille junioriryhmille Virolahti-viikon lauantaina 8. heinäkuuta pelattava perinteinen Vellicup-futisturnaus, johon kutsutaan joukkueita myös muista lähiseuroista.

Kaiken ikäisille futiksen ystäville ollaan suunnittelemassa heinäkuun lopuille taas pienpelin puulaakiturnausta, joka on tarkoitettu ensisijaisesti kaveri-, kylä- ja asuinaluejoukkueille. Visioissa on myös jaoston organisoima Kaakonkulman koulujen välinen futisturnaus syyskuun alussa jollekin lauantaille.